Vaření v přírodě

První krok k chutnému vaření v přírodě

Není pochyb, že sušené potraviny jsou praktické a v dnešní době je i výběr bohatý a chutný. Ale pokud se jen trochu zajímáte o vaření, můžete si připravit mnohem chutnější stravu sami. Shromáždili jsme několik rad, na co je dobré myslet při plánování stravy na výpravě.

Přemýšlejte v gramech

Když se chystáte strávit v přírodě několik dní, výraznou část prostoru v batohu představují zásoby (samozřejmě přidávají i kila). Proto je důležité vybrat ingredience, které dodají dostatek energie a zároveň jsou lehké. Zcela nesmyslné jsou v tomto ohledu potraviny v konzervách, které obsahují spoustu tekutin, kterou vylijete.

Nejvíce energie získáte ze sušených jídel, která jsou připravována z lisovaných rajčat, rýže, těstovin … Tyto tvoří základ pro vaše kuchaření, které doplňte některými z mnoha obilovin a dalších výrobků pro oživení vaší stravy – couscous, polenta, nudle, quinoa atd.

Přemýšlejte v minutách

Při výběru ingrediencí, které budou tvořit základ vámi připravovaných jídel, sledujte dobu vaření. Rýže potřebuje vařit asi 20 minut a spálíte hodně paliva – které zase přidá na váze vašeho batohu a zabere místo. Je lepší zvolit instantní rýži, která vyžaduje pouze několik minut vaření. Doba vaření těstovin se liší podle jejich druhu.

Přemýšlejte ve stupních

Na túře, zejména v létě, není možné uchovat potraviny v chladu. Většina potravin, které běžně jíme doma – maso, mléko, sýr a máslo – se rychle kazí. Proto není dobrý nápad připravovat si jídlo doma v naději, že ho můžeme ohřívat a jíst několik dní.

To ale stále neznamená, že vaření v přírodě musí být nuda – pokud se v obchodě dobře rozhlédnete, najdete mnoho zajímavých potravin: sušené houby, rajčata sušená a jiné druhy zeleniny sušené na slunci a koření, a mnohé další. Sýr v tubě vydrží několik dní bez ledničky, můžete jej použít na sandwich ze sucharů, ale i jako omáčku ke špagetám. Uzené nebo sušené maso – slanina, Parmská šunka, klobásy – se také dobře uchovávají, ale musejí zůstat stranou přímého slunečního záření, není ani vhodné nechávat je ve stanu, na který praží slunce. Totéž platí o tvrdém sýru jako je pecorino a parmezán.

Hotová jídla, polévky ze sáčku a těstoviny, jsou vynikající základ pro vaší kuchyni – přidejte hrst nudlí nebo couscousu a z polévky se stane sytý oběd. Můžete zkusit sami si sušit ingredience, není to těžké. Zadejte do vyhledávače na internetu „sušení potravin“ a najdete mnoho odkazů, které vám v začátku pomohou.

Připravte se doma

Abyste si co možná nejvíce ulehčili vaření v přírodě, je dobré začít s přípravami doma. Připravte si jídelníček, jídlo za jídlem, a připravte si malé sáčky s ingrediencemi, které budete potřebovat. Zvažte a umístěte příslušný objem sušených ingrediencí do sáčku a uložte do většího sáčku spolu s dalšími. Pokud potřebujete recept, abyste věděli, co a jak vařit, vložte do každého sáčku i „tahák“. Nakonec si nadepište sáčky, abyste věděli, co kam patří.

Koření a přísady, které používáte častěji – sůl, pepř, cukr, koření a olej – zabalte do samostatné krabičky nebo sáčku. Koření a olej ve skleněných obalech/lahvičkách přemístěte do lehčích, pevných obalů z plastu.

Zabalte a vybalte

Není možné opomenout skutečnost, že do přírody ponesete mnoho obalového materiálu. Dávejte pozor, abyste stejné množství donesli s sebou zpět do civilizace – na křižovatkách velkých stezek, na horských chatách a stanicích jsou umístěné popelnice a další nádoby na odpadky. Alobal, plasty a zbytky kostí z grilovaného masa sice nezničí přírodu, ale zůstanou ležet na zemi jako nevzhledný odpad. V přírodě můžete zanechat pouze kompostovatelný odpad přírodního původu, např. zbytky zeleniny, nedojedená ovesná kaše, atd. ale raději je také zahrabejte do země, ať nejsou vidět. Pravidlo v tomto případě zůstává „Zabalte a vybalte!“

Úspěšné vaření na cestách!

Pokračujte zde:

Balení na výpravy

Výběr tábořiště

Lehký batoh

Turistické boty

0 ks
Košík 0